csatornatisztítás, duguláselhárítás

SZA-FE-RO

Csatornatisztító Kft.

Amennyiben egy csatornarendszert a szakemberek jól raknak össze, dugulás általában csak a karbantartás hiánya, illetve az anyagok elöregedése, korrodálódása miatt, vagy rendszerbe nem illő anyag bekerülése folytán alakul ki.

Dugulás okai

A teljesség igénye nélkül megemlítünk néhány gyakori okot.

Belső rendszereknél

 Fürdőkád, zuhanytálca esetében az emberi, illetve állati eredetű szőr, ami a legtöbb gondot okozhatja. Rendszerbe bekerülve idomoknál elakad, összeáll, majd a különféle tisztítószerekkel lemosott zsírral kiegészülve a víz által áthatolhatatlan dugót képez.

Mosogatók esetében az edényekről lekerült szennyeződések kitapadnak a lefolyórendszerek falára és elkezdődik a lassú, de biztos elzsírosodás.

Kézmosóknál, az erős olajos szennyeződések eltávolítására használt oldószerek hajlamosak összeállva üzemzavart előidézni, műhelyekben gyakori hibaforrás.

WC-k legnagyobb ellensége a tampon, intimbetét, csontos-nagydarabos ételmaradék. A kiöntött felmosórongy és ruhadarabok talán mindenki számára világos módon üzemszerű használatnál rendszer idegenek.

Előfordul, hogy a lefolyórendszereket fém csőből rakják össze (forcső). Ezeknek az idő múlásával elkezd rozsdásodni, oxidálódni a belső felülete, ami szemmel nem látható, de a szennyeződések könnyen megtapadnak az érdes rétegen, így üzemzavarhoz vezet az öregedés.

Rendszeres karbantartás esetén ez a jelenség időben felfedezhető, mert a szakemberek látják a tisztításoknál kimosott üledék közt a rozsdás darabokat. Természetesen ilyenkor a csőfal is vékonyodik, ezért az idő múlásával csőcsere válik szükségessé.

Külső csatornarendszerek is több anyagból készülnek, a régi eternit és beton vezetékeket sem kerüli el az oxidáció a fém rendszerekről nem is beszélve.

Külső rendszereknél talán a leggyakoribb üzemzavar forrás a fák gyökér benövése. A talaj állandó mozgásban van, sok esetben a régi rendszereknél, a tokozatnál (csőtoldás) keletkezik repedés, amin a nedvességet kereső növények gyökere utat tör magának, ami keresztmetszet csökkenéshez, majd teljes duguláshoz vezethet.

A csatornaiszap minden kommunális rendszerben lerakodik, a rendszer anyagától és a lerakás minőségétől függő az idő hossza, amíg látható jele is van.

A csapadékvíz elvezető rendszerekben a felgyülemlett hordalék lehet üzemzavarforrás. Felhőszakadás után, sok esetben a TV híradásokban is látni, milyen szürke iszapos víz hömpölyög az utcákon és a csapadékvíz elvezetők képtelenek elnyelni ezt a különböző hordalékokkal dúsított vizet. A rendszeres karbantartás enyhítheti az ilyen természeti jelenségek hátrányos hatásait, illetve előfordulásuk után szükségszerűvé válik a nagyobb károk megelőzése végett.

Ismétlődő hibák

 

Amennyiben egy csatornarendszerben rövid időn belül, ismétlődő jelleggel ugyanott jelentkezik a meghibásodás, ajánlatos ellenőrizni az adott szakasz állagát.

Törés, állandósult keresztmetszet csökkenés (idegen anyag belekötött), gyökér benövés, megsüllyedés, erősfokú korrózió lehet az okok között, amiket a karbantartás vagy dugulás elhárítás sem tud tartósan orvosolni. Az ilyen jellegű meghibásodásoknál ajánlott az ipari kamerás felmérés elvégzése. Az esetek többségében az ipari kamerás felmérés pontosan behatárolja a hiba jellegét, pontos helyét és segítségével az elhárítás gazdaságos módját is meghatározhatjuk. Találkoztunk olyan esettel, amikor patkány költözött a csatornába és a dugulás elhárítás során szétmosott fészkét mindig újra építette. A harmadik, ismétlődő dugulás után, javasoltuk az ügyfélnek az ipari kamerás csatorna felmérést, ami fényt derített a hibaforrásra. Ebben az esetben a rágcsáló irtás jelentette a tartós megoldást.