csatornatisztítás, duguláselhárítás

SZA-FE-RO

Csatornatisztító Kft.

Dugulás elhárítás

Mikor beszélünk dugulás elhárításról?

Ön észleli a kommunális szennyvíz, vagy a csapadékvíz visszatorlódását, olyan helyeken történő megjelenését, ahonnét normális üzemszerű működésnél akadálytalanul el kéne folynia. Jobb esetben lassan még leszivárog a szennyvíz, ezzel némi időt adva a nagyobb károk elkerülésére, rossz esetben teljesen eldugul, ekkor egyre nagyobb teret nyer magának és elönti azokat az elfolyó rendszer által érintett területeket, amik legközelebb esnek az üzemzavarhoz.

A jelenség észlelésekor felmerül az igény a gyors beavatkozásra, dugulás elhárításra.

Ön szeretné, ha a megfelelő szaktudással és eszközzel rendelkező személy, minél gyorsabban, reális áron megszüntetné az üzemzavart. Felmerül a kérdés melyik szakembert hívja?

A dugulás megszüntetésének első lépése, fel kell mérni, milyen eszközre van szükség a szakszerű munkavégzéshez.

Egy laikus nem minden esetben rendelkezik azokkal az ismeretekkel, amik támpontot adnak az eszközigény felmérésére.

Adunk néhány hasznos tanácsot, ami segíthet ebben a döntésben!

Elsődleges a helymeghatározás, az üzemzavar jelei épületen belül vagy kívül jelentkeztek?

  • Amennyiben épületen belül, ott melyik helységben, esetleg pincében. Amennyiben a földszintje alatti helység az érintett, milyen magasan áll már a víz a helységben, illetve az érintett csatorna nyomvonala hol helyezkedik el, talajszint alatt, vagy esetleg lengővezetéken halad át. Szivattyúzásra van-e szükség? Hasznos információ az érintett csatorna keresztmetszete és anyaga is. A tisztítás során hol lehet hozzáférni az eldugult szakaszhoz? A rendszer megbontására van-e szükség vagy található kiépített tisztítónyílás. Ezek a kérdések felesleges okvetetlenkedésnek tűnhetnek, de higgyék el, nagymértékben befolyásolják az eszközigényt, így hatással vannak a későbbi költségekre is. Hiányos információ esetén előfordulhat, hogy a kihívott szakember nem rendelkezik azzal a géppel, ami szükséges az üzemzavar elhárításához, így másik szolgáltatót kell hívni.
  • Dugulás elhárítás spirállal

    Köznapi használatban csőgörénynek szokták nevezni. Általában épületen belüli munkavégzéshez javasolt, mert nincs szükség alkalmazásához vízre, így a már amúgy is eláztatott talajban, burkolatban nem tesz további kárt. WC-k, piszoárok, fürdőkádak, mosdók és mosogatók dugulás-mentesítésének hatékony eszköze. Különböző keresztmetszetű spirálok vannak (08mm, 10mm, 16mm, 22mm), alkalmazásakor a lefolyócső mérete és a rendszerben található idomok száma határozza meg a legcélravezetőbb nagyság kiválasztását. Egy elektromos motorral rendelkező gépen keresztül előre, illetve hátra mozgatható, a tengelye körül forgó spirál, ami kisebb darabokból összerakható. Különböző fejeket is fel lehet szerelni a spirál elejére, amik variálhatók annak megfelelően, hogy a feltételezés szerint, mi okozta a csatorna dugulását.

  • Épületen kívüli munkánál nagyobb az elhárító szakember választási lehetősége, itt már szabadabban bevetheti a nehéz tüzérséget, WOMÁT, ami nagynyomású víz alkalmazásával, az esetek többségében teljesen tisztára moshatja az érintett csatornaszakaszt. Ebben az esetben sem árt tisztában lenni néhány információval. Az udvaron milyen sűrűn vannak a csatornaaknák, a folyásiránynak megfelelően, a feltelt aknák után található-e üres akna az udvaron? A csatorna mérete is lehet fontos adat és a mélység minél pontosabb meghatározása, szintén segíti az elvégzendő munkát. Telekhatári akna található-e az ingatlanon és az utcára vakon vagy aknára van-e kikötve a csatorna?

Így elég komplikáltnak tűnik egy dugulás elhárítás, mégis az ügyfél, általában már a hibabejelentő telefon alkalmával szeretné tudni, hogy mennyibe fog kerülni neki ez a hiba- elhárítás.